Waarom jouw plattegrond moet staan als een huis

Het geven van interieuradvies: het is voor mij het allerleukste om te doen! Er gaat niets boven het waarmaken van de interieurdromen van mijn klanten: niet zo gek dat ik dit werk al meer dan 20 jaar doe. Als ik in die jaren één ding heb geleerd, dan is het wel het belang van een plattegrond. Beter gezegd: een goede plattegrond. Het is het fundament van je interieuradvies, en heeft daarom al jouw focus en aandacht nodig. Ik heb inmiddels 5123 plattegronden getekend, en deel graag mijn kennis met je!

Het doel van een plattegrond

De hele bedoeling van een plattegrond is het inzichtelijk maken van je ideeën als interieurontwerper naar de klant toe. Zie het als een houvast, een uitgangspunt waar je de rest van het advies op gaat baseren. Een plattegrond dient altijd op schaal te zijn, en liegt daarom nooit. Een groot verschil met een 3D-ontwerp overigens: het ziet er prachtig uit, maar niet meetbaar. Zodra jouw plattegrond helemaal goed is én kloppend op schaal, kun je garanderen dat elk meubelstuk past. Daarnaast heb je gelijk een perfecte basis gelegd voor de rest van je advies, en wordt het veel gemakkelijker om een lichtplan, verfplan of stylingplan te maken.

Een goed begin is het halve werk

Jouw plattegrond – en interieuradvies – begint eerst met een goed vraaggesprek. Alleen door de juiste vragen te stellen, kom je namelijk tot de echte wensen van de klant. Wat vinden de bewoners belangrijk, wat hebben ze nodig? Koken ze veel, maken ze muziek? Houden ze van avondjes Netflixen, of borrelen ze liever aan tafel met vrienden en familie? Wat is de gezinssituatie? En welke meubels gaan mee? Al die vragen zijn super belangrijk, en het is aan jou als interieurontwerper de taak om de antwoorden naar boven te halen. Investeer dus genoeg tijd en energie in de ‘voorfase’ van het maken van een plattegrond en het vinden van de beste indeling!

Yes: tijd om de ruimte in te richten!

Natuurlijk het leukste onderdeel: het daadwerkelijk inrichten van een ruimte. Het is belangrijk om heel goed te kijken naar de afmetingen van de meubels én de ruimte. Meubels in een showroom lijken namelijk altijd kleiner dan wanneer ze bij jouw klanten thuis staan. Meet alles dus goed na! Bij een indeling ben je daarnaast ook heel erg afhankelijk van het type ruimte waarmee je werkt. Is de ruimte vierkant, rechthoekig of juist L-vormig? En heeft de ruimte meerdere functies? Al die factoren hebben invloed op de indeling van de ruimte.

Je leest ’t al: een heleboel belangrijke factoren die horen bij het tekenen van een plattegrond en het indelen van een ruimte. En geloof me: er horen nog veel meer zaken bij dit proces die nu niet aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een bouwtekening, het bepalen van looplijnen, architectonische lijnen en zichtlijnen en trucjes om een ruimte optisch te beïnvloeden. In mijn nieuwe basiscursus ‘Plattegronden tekenen en indelen’ leg ik je alles van A tot Z uit. Na het volgen van alle (video)lessen, ben je in staat om zelfstandig aan de slag te gaan met het tekenen van plattegronden op schaal en het vind je gegarandeerd de ideale indeling voor een ruimte. Ideaal als je net start als interieurontwerper, een carrièreswitch overweegt of je jouw huis of het huis van een ander gaat (her)inrichten.

Het belangrijkste inzicht krijg je van mij alvast cadeau: zorg dat je plattegrond en indeling staat als een huis!

Meer lezen over de cursus? Klik hier.

Interieurtekenen op de iPad:
de startersgids

Voor elke interieurprofessional die klaar is
voor de volgende stap