De 5 grootste verschillen tussen Sketchbook en Procreate
Laten we eerlijk zijn: er zijn tal van tekenprogramma’s waarmee je kunt werken als interieurontwerper. Toch is lang niet elk programma geschikt voor het maken van ontwerpen en plattegronden. Ik heb er inmiddels al veel uitgeprobeerd en getest, en werk al jaren – en met veel plezier – met Sketchbook én Procreate. Het zijn beide tekenprogramma’s, maar wel met een aantal belangrijke verschillen. Ik licht de 5 grootste verschillen tussen de twee toe!
Vooropgesteld: ik teken al jaren in beide apps, maar wel met een heel verschillend doel. Sketchbook gebruik ik vooral zakelijk om plattegronden of aanzichten te tekenen. In mijn cursus ligt mijn focus dan ook op Sketchbook. In Procreate teken ik meer ‘hobbymatig’: het is namelijk een super veelzijdige app met veel mogelijkheden. Wat zijn dan de verschillen?
De prijs
Ik val meteen even met de deur in huis. Voor de app Procreate betaal je eenmalig €9,99. Geen rib uit je lijf, en het is de app meer dan waard. Sketchbook is tot op heden nog gratis te gebruiken, en daardoor geschikt om even in rond te neuzen en uit te proberen.
Gebruiksvriendelijkheid
Procreate is een zeer uitgebreide app met ontelbaar veel mogelijkheden. Dat is overweldigend als je voor het eerst digitaal gaat tekenen, omdat je het overzicht snel verliest. Daarnaast kan ik uit ervaring zeggen dat je uiteindelijk meer dan de helft van alle mogelijkheden niet gebruikt. Dat is jammer, want het maakt de app complexer en moeilijker om te leren. Sketchbook is super gebruiksvriendelijk en overzichtelijk, en daardoor perfect om het digitaal tekenen onder de knie te krijgen. Mijn advies zou daarom altijd zijn om te starten met tekenen in Sketchbook.
Compatibele systemen
Procreate draait alleen op iOS, waardoor je dit programma alleen op Apple-producten kunt gebruiken. Dat is in principe geen ramp als je thuis nog een iPad hebt liggen, maar wel jammer als je een tablet met een ander systeem hebt. Je zou in dat geval namelijk een iPad moeten aanschaffen om met Procreate te werken. Sketchbook draait op Apple, Windows en Android, en is daarmee geschikt om mee te werken op elke tablet. Handig, en laagdrempelig!
Zoomfunctie
Als interieurontwerper is het belangrijk om op schaal te kunnen tekenen. In Sketchbook zit een zoomfunctie, waarmee ik een werkwijze heb ontwikkeld om gemakkelijk op schaal te blijven tekenen. Procreate heeft dit niet, waardoor het tekenen op schaal een stuk lastiger is.
Fotobewerking
In Sketchbook zitten een aantal functies die vergelijkbaar zijn met Photoshop. Voor een eenvoudige fotobewerking kun je daarom ook Sketchbook gebruiken. Procreate kent deze optie niet.
Is het ene tekenprogramma dan beter dan het andere? Nee. Zowel Sketchbook als Procreate kennen hele fijne opties en mogelijkheden, en het ligt aan jouw werkwijze wat bij jou past. Je kunt de programma’s zelfs naast elkaar gebruiken, en zo best of both worlds combineren. In mijn cursus ‘Interieurtekenen op de iPad’ en ‘Perspectief Tekenen’ focus ik op Sketchbook, al kun je de cursus ook perfect volgen met Procreate als dat je voorkeur heeft.
Veel plezier met tekenen!
Interieurtekenen op de iPad:
de startersgids
voor de volgende stap