De 3 meest gebruikte perspectieven in een interieurontwerp

Een interieurontwerp komt pas écht tot leven als je er perspectief in verwerkt. Door meubels en kamers namelijk zodanig te tekenen dat het dichtbij of ver weg lijkt, voeg je een extra dimensie toe aan je ontwerp. Makkelijker gezegd dan gedaan, want perspectief tekenen is echt een skill die je eerst moet begrijpen, en daarna vooral vaak moet oefenen. Wat het ook niet gemakkelijker maakt: er zijn heel veel verschillende soorten perspectieven die je in jouw interieurtekening kunt gebruiken. Ik licht voor jou de 3 meest gebruikte perspectieven even uit. Daar gaan we!

Verdwijnpunten en horizon
Een goede uitleg over perspectief tekenen kan niet zonder een uitleg over verdwijnpunten en horizon. Beiden maken (of breken) namelijk een ontwerp waarin perspectief is toegepast. Verdwijnpunten zijn punten waar de lijnen van het perspectief letterlijk verdwijnen. Het vormt de basis van jouw interieurontwerp met perspectief. De horizon is eigenlijk het beginpunt van je tekening. Door altijd eerst de horizonlijn te tekenen, bepaal je vanuit welke hoek er naar de tekening gekeken moet worden.

 

1-punt perspectief

Bij een 1-punt perspectief is er standaard maar één verdwijnpunt wat ligt op de horizon. Alle lijnen lopen naar dit punt toe (of er juist vanaf), en brengen daarmee diepte en realisme in jouw interieurontwerp. Het 1-punt perspectief lijkt op een wandaanzicht, maar er zit veel meer diepte in: je ziet namelijk ook de linker- en rechterwand. Bij een 1-punt perspectief teken je altijd vanaf de voorkant

 

2-punt perspectief

Met een 1-punt perspectief kom je dus prima uit de voeten. Als je liever nog gedetailleerder wil tekenen, dan is het 2-punt perspectief veel geschikter! Het 2-punt perspectief heeft twee verdwijnpunten, en komt tot uiting als je in een ruimte naar een hoek kijkt. Ook hierbij is de horizonlijn weer belangrijk: daarop plaats je namelijk de twee verdwijnpunten. Dankzij het 2-punt perspectief kun je jouw klanten een ruimte op een hele andere manier laten zien, en – bijvoorbeeld – twee wanden goed uitlichten. Dit perspectief wordt het meest gebruikt in de interieurbranche om ruimtes op een realistische manier te laten zien, maar ook meteen het moeilijkste om goed kloppend te tekenen!

Vogelperspectief

De naam zegt het eigenlijk al: een perspectief waarbij je een ruimte (of object) vanaf een hoger punt ziet. Een vogelperspectief heeft twee of drie verdwijnpunten, en leent zich er perfect voor om de sfeer in het geheel beter te weergeven. Zéker als er meerdere ruimtes op een plattegrond te zien zijn. Met het vogelperspectief creëer je in elk geval een nog spannendere plattegrond. Bedoeld voor de echte pro!

Wandaanzicht

Wat eigenlijk ook in dit rijtje thuishoort, is het wandaanzicht. Een hele eenvoudige en snelle manier om de klant een idee te geven hoe een wand eruit komt te zien. Als je lambrisering of behang wil toevoegen in je interieurontwerp, dan kun je dit met een wandaanzicht perfect laten zien. Ik gebruik het wandaanzicht in elk geval het meest van alle perspectieven die er zijn!

Er zijn dus verschillende soorten perspectieven, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: je moet er vooral veel mee oefenen om het echt goed onder de knie te krijgen. En dat is juist leuk! Ga er lekker mee aan de slag, of laat je op weg helpen door een van mijn cursussen over interieurtekenen op de iPad. Succes!

Interieurtekenen op de iPad:
de startersgids

Voor elke interieurprofessional die klaar is
voor de volgende stap