Mijn favoriete Copic kleuren in Sketchbook

De copic markers zijn altijd mijn beste vrienden geweest. Met de grafische stiften – in combinatie met markerpapier – tekende ik al mijn interieurontwerpen en plattegronden. Totdat ik besloot de markers aan de kant te schuiven. De copic markers waren prachtig – en te krijgen in álle kleuren – maar het tekenen op die manier kostte ook veel tijd. Daarbij was het een heel gesjouw om ze mee te nemen, ik heb ruim 75 markers… Ik ging aan de slag met digitaal tekenen op mijn iPad, zónder dat ik echt afscheid hoefde te nemen van de copic kleuren.

Het copic kleurensysteem

Als je zelf interieurontwerper bent, dan weet je vast hoe ontzettend veel copic kleuren er zijn. Daarnaast zijn alle copics met elkaar te mengen, om zo tot weer nieuwe kleuren te komen. Je kunt je wel voorstellen dat ik daar geen afscheid van wilde nemen toen ik startte met digitaal tekenen. Gelukkig hoefde dat ook niet! Ik werk met de tekenapp Sketchbook, en teken daar al mijn ontwerpen en plattegronden in. In Sketchbook waren voorheen alle copic kleuren gewoon terug te vinden, zodat je op dezelfde manier kleur kon toepassen in je interieurontwerpen.

 

De update van tekenapp Sketchbook

So far so good, totdat Sketchbook besloot een update door te voeren waardoor de copic kleuren verdwenen. Ik werk gelukkig al heel veel jaren met Sketchbook waardoor ik de tekenapp helemaal ken, en ik heb een manier gevonden om alle copic kleuren terug in Sketchbook te krijgen. Al mijn cursisten ontvangen de Copic Cheat Sheet om mee te werken, zodat ze nog steeds genieten van de voordelen van markers terwijl ze slimmer en sneller tekenen.

Mijn favoriete copic kleuren

Mijn favoriete copic kleuren ken ik helemaal uit mijn hoofd (herkenbaar?!). En hoewel er ontzettend veel copic kleuren zijn, heb ik toch maar een paar favorieten waar ik vandaag de dag graag mee werk. Ik teken namelijk graag met grijstinten om zo meer diepte en schaduw in mijn ontwerp aan te brengen. Daarnaast houd ik niet van een ingekleurde ‘kindertekening’ met allerlei bonte kleuren, dus mijn favorietjes zijn vooral grijstinten! Hieronder even op een rij:

E44 Clay
Dit is echt mijn favoriete kleur om hout te tekenen. Een hele mooie en warme tint, die niet te fel van kleur is. Een aanrader!

YG17
In mijn ontwerpen en plattegronden komen regelmatig planten voor. De YG17 is echt de perfecte ‘plantenkleur’.

C4
De ultieme grijstint! Deze gebruik ik met name voor het aanbrengen van schaduwen en kan ook over een andere kleur heen worden gezet. De C4 is niet te donker en niet te licht, en door meerdere streken aan te brengen over elkaar kun je nog een beetje contrast aanbrengen. Ik houd ervan!

Je kunt dus alle copic kleuren gebruiken in Sketchbook – en eigenlijk elke tekenapp die er is. Laat dat je daarom vooral niet tegenhouden om de stap naar digitaal tekenen te zetten. Een ding kan ik je in elk geval verzekeren: nadat je jouw eerste digitale plattegrond hebt getekend, wil je nooit meer wat anders. Succes!

Interieurtekenen op de iPad:
de startersgids

Voor elke interieurprofessional die klaar is
voor de volgende stap